

English Pharmacy Board meeting 12th April 2018

OPEN BUSINESS

Open Business will be taken between 9am – 16.00pm Lunch will be taken between 13.00pm – 13.45pm The meeting will be held in the Events Space, 4th floor, at the Royal Pharmaceutical Society, 66 East Smithfield, London, ETW TAW

OPEN BUSINESS AGENDA 12th April 2018

ltem (approx start time)	Subject	Purpose	Related papers/slides	Objective	Item led by
I (9.00am – I0 mins	Welcome	For noting	Verbal	Welcome and introductions of members and guests:- Stephen Messham, MRPharmS – President, BPSA Dr Zoe Aslanpour, MRPharmS – Beds and Herts LPF Niall Kealy, MRPharmS – Guernsey LPF Natalia Nisiobedzka, MRPharms, London North West LPF Sue Kilby FRPharmS – Chair, Industrial Pharmacists' Forum	Chair
2	Apologies	For noting	Verbal	To note apologies	Chair
3	Declarations of Interest	For noting	18.04/EPB.03(and 03C)	To note declarations of interest (either standing interests or interests specific to this meeting)	Chair
4 (9.10/ 5 min)	Minutes	For decision	18.04/EPB.04	To approve minutes from the open business of EPB meeting on 1st February 2018	Chair
5 (9.15/ 10mins)	Matters arising	For noting	18.04/EPB.05	To note matters arising from the above minutes that are not specifically included on the agenda	Chair
6 (9.25 -35 mins)	Public Health England	For discussion	Verbal	Update on the work of Public Health England	Gul Root, FRPharmS, Lead Public Health Pharmacist Healthy People Team Public Health England

7 (10.00 – 15 mins	Ratification of Public Affairs and Policy Statements	For ratification	18.04/.EPB.07	The English Pharmacy Board is asked to ratify :- Mental Health Campaign policy document - Final	Robbie Turner/John Lunny	
8 (10.15/ 20 mins) (Time allowance for any issues that may need to be discussed)	Updates from Team England	For noting	18.04/EPB.08 (i) – (ix) (i) Local Engagement (ii) Public Affairs (iii) Policy and consultations (iv) Digital (IM&T) (v) Medicines Optimisation (RMOC update will be given verbally if available) (vi) PPHF (verbal) (vii) Innovators' Forum (viii) PGEU (verbal) (ix) FMD (verbal)	The English Pharmacy Board to note the reports	Robbie Tumer/John Lunny /Gareth Kitson/Sultan ''Sid'' Dajani/Tracey Thornley	
9 (10.35 (30 mins)	Health Education and Workforce Planning	Update	Presentation (Role of the Pharmacist consultation)	To update the English Pharmacy Board on pharmacy education and workforce planning.	Ian Bates FRPharmS Chris John	
Coffee 11.05 – 11.15						
10 (11.15/20 mins) (Time allowance for any issues that may need to be discussed)	Updates from Professional Development and Support Directorate	For noting	18.04/EPB.10	The English Pharmacy Board to note the Professional Development and Support update for quarter 1 2018.	Catherine Duggan	
11 (11.35/45 mins –	Regional Deans	For discussion	Verbal	To update the English Pharmacy Board on the work of the Regional Deans	Chris Cutts FRPharmS	

12 (12.20 – 40 mins)	EPB work programme /campaigns	For discussion	Presentation	To update EPB members on current EPB work programmes with an overview of future campaigns	Robbie Turner/Gareth Kitson/John Lunny/			
Lunch 13.00 - 13.45 in the Staff Restaurant, 4 th floor								
3 (3.45 – 4.15 – 30 mins)	English Pharmacy Board communication plan	Update and discussion	Verbal	To update the English Pharmacy Board on the communications plan for 2018	Brian Walters			
14 (14.15 – 15.00 – 45 mins	Science Update	Update	Verbal	To give the English Pharmacy Board an update on the work of the Science team	Luigi (Gino) Martini, Chief Scientist			
	Tea/Coffee 15.00 – 15.10							
15(15.10 – 35 mins				Chair's allowance for any overrun of items	Chair			
17(15.45/10 mins)	Key Messages	For decision	Verbal	EPB to agree key messages from the meeting for pharmacy press	Neal Patel/Chair			
18 (15.55/ 5 mins)	Any other business	For discussion		English Pharmacy Board members should inform the Board Secretary in writing at least 48 hours before the meeting of any matter that is to be raised under Any other Business	Chair			
19 (16.00)	Dates of next meetings	For noting	All dates to be diarised. Board meeting dates are firm but working days will only be used at the discretion of the Chair and Director for England	Dates for 2018 EPB working day – 11 th April 2018 EPB meeting – 12 th April 2018 EPB working and induction day – 20 th June 2018 AGM – 20 th June 2018 EPB meeting – 21 st June 2018 EPB working day – 3 rd October 2018 EPB meeting – 4 th October 2018	Chair			
Close of open business 16.00								