## ROYAL PHARMACEUTICAL SOCIETY

## English Pharmacy Board meeting 11<sup>th</sup> April 2019

## **OPEN BUSINESS**

Open Business will be taken between 9am – 15.45pm Lunch will be taken between 12.45pm – 13.30pm in the Staff Restaurant The meeting will be held in the RPS Suite, Ground Floor, at the Royal Pharmaceutical Society, 66 East Smithfield, London, ETW TAW

## OPEN BUSINESS AGENDA 11th April 2019

Item (approx start time)	Subject	Purpose	Related papers/slides	Objective	Item led by
1 ( 9.00am – 10 mins	Welcome	For noting	Verbal	Welcome and introductions of members and guests:- Sue Kilby, FRPharmS, Industrial Pharmacists' Forum Roger Fernandes, FRPharmS, Hospital Expert Advisory Group President, BPSA Tahmina Rokib, MRPharmS, RPS Ambassador	Chair
2	Apologies	For noting	Verbal	To note apologies: Nadia Bukhari, Aamer Safdar	Chair
3	Declarations of Interest	For noting	19.04/EPB.03(and 03C)	To note declarations of interest (either standing interests or interests specific to this meeting)	Chair
4 (9.10/ 5 min)	Minutes	For decision	19.04/EPB.04	To approve minutes from the open business of EPB meeting on 31 <sup>st</sup> January 2019	Chair
5(9.15/ 10mins)	Matters arising	For noting	19.04/EPB.05	To note matters arising from the above minutes that are not specifically included on the agenda	Chair

6 (9.25 – 5 mins	Ratification of Public Affairs and Policy Statements	For decision	19.04/.EPB.06 and appendices	The English Pharmacy Board is asked to discuss the paper and give a decision on whether to go ahead and develop a position statement on  Cabinoid oil	Ravi Sharma/Heidi Wright
7 (9.30/ 20 mins) (Time allowance for any issues that may need to be discussed)	Updates from Team England	For noting	19.04/EPB.07 (i) – (viii) (i) Local Engagement (ii) Public Affairs (iii) Policy and consultations (iv) Digital (IM&T) (v) Medicines Optimisation (RMOC update will be given verbally if available) (vi) PPHF (verbal) (vii) Innovators' Forum (nothing to report at this meeting) (viii) System Leadership (this update will be included in Item 10 on the agenda)	The English Pharmacy Board to note the reports	Ravi Sharma/Heidi Wright/John Lunny /Gareth Kitson/ /Tracey Thornley
8(9.50 (45 mins)	Directorate of Education	Update	Verbal	To update the English Pharmacy Board on the new directorate of Education	Gail Fleming,Chris John and Beth Ward
9(10.35/ 15 mins)	Pharmacy and Member Experience: Professional Standards	For noting	19.04.EPB.09 (i) Lit review & (ii) Engagement events summary		Robbie Turner/Wing Tang/Ivana Knyght/Calvin Smith

	and Support					
			Coffee I	 		
Coffee 10.50 – 11.00						
10 (11.00 – 75 mins)	EPB work programme /campaigns current and for 2019	For discussion	19.04.EPB.10 and Presentation	To update EPB members on EPB work programmes with an overview of future campaigns:- a) Diabetes b) System Leadership c) RPS response to NHS Long Term Plan d) Obtain feedback from Members	Ravi Sharma/Gareth Kitson/John Lunny/Heidi Wright/Nicola Gray/Amandeep Doll	
11 (12.15 – 30 mins	Prescribing Supervisors Competency Framework	Update and discussion	Verbal	To update EPB members and gain input in the programme work delivery plan	Ravi Sharma/Wing Tang	
		Lund	ch 12.45 - 13.30 in the	e Staff Restaurant, 4 <sup>th</sup> floor		
12 (13.30 – 30 mins	English Pharmacy Board communicati on plan	Update and discussion	Verbal	To update the English Pharmacy Board on the communications plan for 2019	Neal Patel/Melissa Dear	
13 (14.00 — 15 mins	Science Update	Update	19.04.EPB.13	To give the English Pharmacy Board an update on the work of the Science team	Luigi (Gino) Martini, Chief Scientist/	
14 (14.15 (15 mins	RPS Conference 2019	Update	Verbal	To update the English Pharmacy Board on the RPS Conference 2019	Claire Anderson/Hanna Jenvey	
15 (14.30 (20 mins)	Brexit Update	Discussion and decision	Verbal	The English Pharmacy Board to receive an update on the Brexit	John Lunny	
Tea/Coffee 14.50 -15.00						
16 (15.00 (20 mins)	Innovation and Enterprise	Update	Verbal	To update the English Pharmacy Board on the work of the Innovation and Enterprise team	Harvinder (Harvey) Sondh	

17(15.20/ 10 mins)	Key Messages	For decision	Verbal	The English Pharmacy Board to agree key messages from the meeting for pharmacy press	Neal Patel/Chair
18 (15.30/ 10 mins)	Any other business	For discussion		English Pharmacy Board members should inform the Board Secretary in writing at least 48 hours before the meeting of any matter that is to be raised under Any other Business.	Chair
19 (15.40)	Dates of next meetings	For noting	All dates to be diarised. Board meeting dates are firm but working days will only be used at the discretion of the Chair and Director for England	Dates for 2019  EPB working day – 10 <sup>th</sup> April  EPB meeting – 11 <sup>th</sup> April  EPB working day 19 <sup>th</sup> June  EPB meeting – 20 <sup>th</sup> June  EPB working day 9 <sup>th</sup> October  EPB meeting – 10 <sup>th</sup> October	Chair
Close of open business 15.45					